Om Kilafors Herrgård

Atmosfären på herrgården är av ett speciellt slag, genast när man tagit steget in genom porten känner man historiens vindslag i salar och skrymslen.

I berättelsen om Kilafors Herrgård ryms såväl de gladaste av festdagar som mörkaste sorglighet. En gammal plats som denna präglas av många livsöden.

I kändiskretsar stod herrgården under -30, -40 och 50-talen högt i kurs som den självklara festplatsen vid de finare tillställningarna. Det berättas bland annat att maten flögs in till herrgården från Operakällaren i i Stockholm. Det sägs också att några av Europas mest kända män besökte herrgården under andra världskriget. Däribland Herman Göring som påstås ha lovat Kilafors Herrgårds ägare, bröderna Axel & Arne Johnsson, att göra allt i sin makt för att klara Sverige undan kriget.

Hela historien har sin början 1723 då Catharina Bröms (1664–1735) ansöker om tillstånd att resa en masugn intill Kilån som rinner strax nedanför herrgården. Det var första stegt till vad som skulle komma att bli Kilafors Bruk.

Den berömda så kallade filmtrappan har figurerat i både svenska och internationella långfilmer. Trappan som är mycket vacker är placerad i nedre hallen till vänster när du kommer in i huvudbyggnaden och är ritad av Isaac Grünewald.

Aktiviteter

Bad

Inom den stora parken finns en liten badplats med egen sandstrand och sandbotten. Här kan du bada i en av Hälsinglands största sjöar.

Femkamp i Herrgårdsparken

Den stora gårdsplanen utanför hotellet är som gjord för lekar och spel av alla slag.

Tennis

Spela en match på Herrgårdens egna tennisbana. Härifrån har du utsikt över Bergviken. Har du inte eget racket får du låna av oss.

Vedeldad bastu

Hyr vår vedeldade bastu vid Bergvikens strand. Går att kombinera med vår picknickkorg för grillning i anslutning till bastun.

Inomhus

Ni är också välkomna ner i vår källare för en match biljard eller bordtennis. I ett av herrgårdsrummen finns även ett enklare gymutrustning.

Följ oss på och låt dig inspireras på vårInstagram